Monday, December 29, 2008

Selamat Tahun Baru

Alhamdulillah hari ini aku masih bernafas lagi. Jika dipanjangkan umur, pertengahan tahun ini nanti genaplah empat dekad aku menumpang berteduh di tanah Tuhan. Jika nasib lebih baik sempatlah aku menghirup udara berjerebu dunia untuk sampai ke tahap umur Seniman Negara Syed Ahmad Jamal hendaknya. Aku tidak mahu hidup 1000 tahun lagi..

Berdoalah di awal tahun ini:

"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW dan keluarga Baginda dan sekalian para sahabatnya. Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi, demi kelebihan Engkau yang Maha Agung dan kemurahan Engkau yang melimpah, sesungguhnya pada tahun baru ini aku memohon kepada Engkau perlindungan daripada syaitan, kuncunya, tenteranya dan penolongnya. Dan aku memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Wahai Tuhan yang lebih penyayang daripada segala yang penyayang. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW dan keluarga Baginda dan sekalian para sahabatnya. Segala Puji bagi Allah yang memelihara dan mentadbir sekalian alam"

Salam MAAL HIJRAH 1430 untuk semua pemantau.Rock on bebeh..

Wednesday, December 24, 2008

Koleksi Saya #10



HASNUL J SAIDON
Untitled (Portrait of Syed)
Pencil on paper
2003





Lakaran wajah suami aku ni dibuat Hasnul dalam tempoh hanya 5 minit sewaktu kunjungan beliau ke rumah. Mungkin tertarik dengan ikal rambut panjang si Syed waktu itu, beliau terus saja mencapai pensil dan sketch booknya dan mula menconteng sambil berborak-borak santai di suatu petang tahun 2003.

Pameran lakaran Hasnul sedang berlangsung serentak di dua buah galeri sehingga 15 Januari 2009. Potret ini difahamkan dipamer di Galeri Chandan. Glam abis laki akuuu...:)


Info Tambahan:
Pembukaan pameran di Galeri Chandan akan digemilangkan dengan persembahan oleh seniman terbilang dan cemerlang seperti Tan Sei Hon,Rendra,Haneem Kaydeen dll. Moh ramai-ramai malam esok!(27 Dis 08, 8 mlm)


Dua sajak Hasnul yang aku baca diambil dari laman http://meltingpot.fortunecity.com/ukraine/240/pra2000/antologila.html
PRASEMBAH 2000: SEBUAH ANTOLOGIla!

SEMANGAT TUN PERAK TOLONGLAH PULANG

Tolonglah….
tolonglah semangat Tun Perak
tolonglah pulang.
Janganlah lama-lama merajuk di Kelang
sebab aku akan diserang
habis maruahku hilang

Tolonglah…
tolonglah semangat Tun Perak
tolonglah pulang.
Awi Cakri ada dibelakang
dia sedang garang
cemburu padaku bukan kepalang

Tolonglah…
tolonglah semangat Tun Perak
tolonglah pulang.
Awi Dicu sedia berperang
dengan aku yang perlu ditentang
apalah nasib, apalah malang

Tolonglah…
tolonglah semangat Tun Perak
tolonglah pulang.
Cau Pandan sudah berang
aku dikata jalang curang
mengejar mahkota pemanis orang

Tolonglah…
tolonglah semangat Tun Perak
tolonglah pulang.
Kaulah Bendahara Paduka Raja
aku sudah bernegeri tiada
Sidi Arab entah ke mana
Tun Telani pun hilang juga

Tolonglah semangat Tun Perak
tolonglah pulang.
Tidak sanggup aku menatang
tidak dapat lagi hendak ku kekang
perahuku pecah dipukul gelombang

akulah sigampang
direntang
dipampang
disepak terajang
ditelanjang dicincang
ditikam orang
akulah sipetualang !!

…hanya kerana ikhlasku yang tidakkan lekang
…kerana ihsan yang aku pegang
…kerana ilmu yang aku karang


ITM Shah Alam, 1994

****************************************************


CYBERCHAT DENGAN WAN EMPOK DAN WAN MALINI

hai, saya hasnul.
Fyi, I was planning nak ke bukit siguntang
ada dua awek cun tangkap jiwang
hopefully ada peluang


originally
nak ajak dating
tapi cukuplah setakat cyberchatting


wan empok, wan malini…..
are you both with me ?

"dari mana datangnya puaka
terus hinggap ke dinding muka
inikah kelak cara bicara
segala warga di persada siber

Jika bukan Krisyna Pendita,
bukan juga Nila Utama
jika tuan orang berbudaya
biarlah beralas bila bicara"

Laa….rilekslah cik Wan Malini
….apala you ni

I log offla
kalau macam ni

BDC, Kuching Sarawak 1997

Sunday, December 21, 2008

Kajian Semiotik 2



Ketika menyelongkar album lama di rumah ibuku dua hari lalu, aku terjumpa sekeping foto yang aku rakam 20 tahun dahulu di rumah kami di Bryanston Square London. Aku memang sentiasa berlagak sebagai jurufoto kehormat untuk mana-mana acara makan-makan di rumah (kerana mentang-mentanglah ambil A Level Photography) Arwah abah (kanan) ketika itu Direktor Malaysian Students Department dengan jeng jeng jeng siapa ituuu..coba tekaaa..haha..sempoiii..

Wednesday, December 17, 2008

Musim Menuai



Minggu ini akhirnya dapatlah aku tumpukan sedikit perhatian kepada kebun 'kiut' aku tu. Kesian pokok-pokok sudah tidak berbaja hampir sebulan dek kerana tuannya sibuk memperjuangkan seni (kunun).

Hari Isnin setelah tetamu berangkat, aku mula menuai hasil. Malam tadi bender sudah selamat berenang dalam kuali bersama gulai asam ikan kembong. Terung pipit tu aku cadang masukkan dalam daging masak kicap pekat. (Daging korban yang diberi pak sedara masih membeku dalam peti ais)

Burrp..Alhamdulillah

Sunday, December 14, 2008

NAFAS Roadshow
















Penat gilerr..tapi aku sangat bahagia. Kedua acara yang melibatkan 2 tetamu dari Jerman yang berlangsung di Balai & YKP berjalan baik (walaupun aku harapkan lebih ramai pelukis hadir di Balai!) Ada dua alasan aku fikir. Pertama, golongan seniman memang tidak ada nafsu untuk majlis-majlis ilmiah sebegini. Kedua, waktu pejabat mungkin salah satu faktor pelukis-pelukis yang mengajar tak dapat 'kona'. Ketiga, promosi aku gagal (maklumlah one-man show punya kerja). Keempat, kedua tokoh ini masih belum begitu dikenali di sebelah sini. Kelima, keenam, ketujuh..nanti aku fikirkan kemudian.

Apa-apa pun, sekalung terima kasih kepada mereka-mereka yang hadir. Terima kasih yang tak terbalas aku kepada KP Balai Dr Najib yang memberi sokongan, Amerrudin, Anwar Badar, Syahrulniza, Nora (menu jamuan yang lazat) dan Ajip yang begitu 'concern' tentang projektor di YKP hingga telefon aku berkali-kali untuk memastikan semua berjalan lancar. (Kamal, terimakasih kerana jadi penyelamat di YKP yang tandus kemahiran teknikal).

Dr.Gerhard dan isterinya Pat yang melawat Malaysia buat pertama kali begitu seronok berjumpa bermacam ragam pelukis. Pada 10 Disember, Wong Hoy Cheong mempertemukan mereka dengan pelukis dari kolektif dan ruang alternatif. Pada 11 Disember, aku telah melantik Khairul Azuwan aka Ujang untuk membawa mereka melihat koleksi karya Pakhruddin, ke Galeri 12 melihat pameran Pua dan bertemu Shooshie (pelukis yang mengambil bahagian dalam Documenta 12 di Jerman tahun lepas) dan kemudian ke Galeri Wei-Ling.

12 Dis aku bertolak dari Ipoh jam 7 pagi, tinggalkan anak dara kecilku di rumah nendanya dan terus ke Balai untuk technical-check di auditorium. Selepas acara jam 6 petang kami ke RA Fine Arts mengadap RA, jam 7 ke Galeri Petronas melihat pameran fotografi Soraya Talismail. Malamnya ke Galeri Chandan bertemu Hasnul yang sedang bersilat memasang pameran lakarannya dan makan di sebuah restoran hingga lewat malam sehingga di 'halau' oleh mereka.

13 Dis jam 11 pagi kami bertolak ke Ipoh, makan tengahari bersama keluarga aku di Restoran Raban yang menyediakan masakan Perak. Petangnya masing-masing ber'siesta' untuk dapatkan tenaga semula bagi acara malam. Kami bersurai jam 1 pagi.

14 Dis Petang ini kami ke Kuala Kangsar, melawat Shahriman dan melihat-lihat kota diraja itu.









15 Dis Aku akan pengsan dengan senyuman :)

Aku harap mereka akan pulang membawa informasi tentang perkembangan terkini seni Malaysia untuk sesuatu yang bermakna. Januari nanti, Gerhard & Pat diundang membuat pembentangan di Tate Gallery, London. Harap-harap dapatlah negara kita yang kecil ini membuka mata dunia bahawa kita juga punya seni yang 'vibrant' dan canggih manggih dari sekadar buah manggih dan buah-buahan tempatan yang seumpamanya..(haha sori, ada wayar mungkin terputus ni)

Tuesday, December 2, 2008

NAFAS: Screening & Dialogue



Press release

Nafas - Screening and Dialogue
Contemporary art from the Maghreb to Southeast Asia, from Central Asia to the Middle East within the international art context

Presentation by Pat Binder and Dr. Gerhard Haupt (Berlin, Germany),
editors of Nafas Art Magazine and publishers of Universes in Universe - Worlds of Art

Date: 12th December 2008 (Friday)
Time: 3.00 pm
Venue: Auditorium, National Art Gallery
2, Jalan Temerloh, off Jalan Tun Razak,
53200 Kuala Lumpur

Date: 13th December 2008 (Saturday)
Time: 8.00 pm
Venue: Rumah YKP,
32, Laluan Tasek Timur 12
Taman Seri Dermawan
31400 Ipoh, Perak

The online art magazine Nafas is published since March 2003 by the Institut für Auslandsbe¬ziehun¬gen (ifa – Institute for Foreign Cultural Relations) in Germany. Commissioned by the ifa, Dr. Gerhard Haupt and Pat Binder developed the concept and are editorially and technically responsible for Nafas. They host the online magazine on their own website, Universes in Universe - Worlds of Art (started in 1997).

The ifa initiated the Nafas Art Magazine with the aim to counter the "West's" reservations, hostilities, and prejudices against a supposed "Islamic world", which had increased after September 11, 2001. One primary task of Nafas is to confront the widespread homogeneous view of countries and regions in which Muslims are a majority of the population with a wide variety of individual artistic positions, behind which extremely divergent personal, cultural, religious, social, and other contexts become visible. The title Nafas was especially chosen because the word is etymologically closely tied to the existence of the individual and some of its derivations can be directly applied to creative work. Beyond that, it is important that the word nafas is present with similar meanings in so many of the cultural realms included in the magazine.

In the almost six years of its existence, Nafas Art Magazine has become the most extensive and most frequently visited online publication with such a focus. The pages, published in English, German, and Arabic, are consulted about 120,000 times each month. The magazine is used for instruction at art schools, universities, and schools in many countries. It serves curators and art institutions as an important source for selecting artists for the major biennials and other international exhibitions. Furthermore, Nafas plays a big role in networking among art creators world wide.

In their presentation, Binder and Haupt will explain the concept, goals and effects of the Nafas Art Magazine. Sharing also their experience as curators of a "real" Nafas exhibition in Germany they will show - in photos and videos - significant examples of artworks and artistic strategies featured in the Nafas project. They will introduce interesting developments in several countries and regions, for example: art and ecology initiatives in Morocco, the committed alternative art scene in Egypt, international exhibitions and workshops in the Middle East and in Central Asia, the gigantic cultural projects and museums planned in Dubai and Abu Dhabi.

Explaining some mechanisms of the international art system, specially Biennials, Haupt and Binder will refer to working strategies and effects of Universes in Universe since almost 12 years, and in particular of the Nafas Art Magazine since early 2003.

Haupt and Binder propose their presentation as a point of departure for a dialogue and exchange with the audience.

For more information, please see the Nafas Art Magazine:
http://universes-in-universe.org/eng/


Gerhard Haupt and Pat Binder


Dr. Gerhard Haupt and Pat Binder are the publishers of "Universes in Universe - Worlds of Art"´. This independent website for the visual arts of Asia, Latin America, Africa in the international art context startet in February 1997.
http://universes-in-universe.de/english.htm

Since March 2003, they are also the editors-in-chief of the online art magazine Nafas, dedicated to contemporary art from the Maghreb to Southeast Asia, from Central Asia to the Middle East. Nafas is published by the ifa, the German Institute for Foreign Cultural Relations.
http://universes-in-universe.org/eng/nafas

In collaboration with the Asia-Europe Foundation (ASEF), Binder & Haupt publish CulturE-ASEF since 2002, an extensive web information system for the Asia-Europe cultural exchange.
http://www.culture-asef.org


Dr. Gerhard Haupt

Art historian, curator, art critic. Born in 1952 in Germany. First specialized in contemporary art from Latin America. Since the 1990's, he focuses his work on international developments in art, art mediation and cultural exchange. In 1995, he conceived and co-organized the symposium "The Marco Polo Syndrome - Problems of intercultural communication in art theory and curatorial practice", at the House of World Cultures, Berlin. Since 1996, realization of cultural projects on the Internet, and specialization in conceptual and practical issues of web-publishing and web-marketing in the art field.

Pat Binder

Artist, curator and net-worker. Born in 1960 in Buenos Aires, Argentina. Lives in Berlin, Germany, since 1996. Has exhibited in several countries and participated in numerous international exhibitions. She is particularly interested in exploring issues and developing strategies of art mediation and cultural exchange. In 1997, she won a competition in Berlin with her project of an art gallery in the public space, which she then directed until 2006. Since 1996, realization of art and cultural projects on the Internet.

Jelajah Finale






27 November 2008 – Aku ke bandar Malmo di Sweden. Naik keretapi hanya 30 minit dari Copenhagen. Sampai di sana terus ke Malmo Konstmuseum menjenguk ruang galeri yang pernah mempamerkan karya “Tudung-tudung” aku melalui pameran ‘Out of the Mould’ awal tahun ini. Sebenarnya ruang itu ditutup untuk pemasangan pameran baru. Aku jual nama pengarahnya ‘Goran’ dan Wairah (yang disuruh Majidi hehe) kepada mak guard di situ. Dapatlah masuk dan tengok pameran yang sedang dipasang. Galeri ini terletak di tingkat atas muzium yang mempamerkan pelbagai artefak sejarah (ala Muzium Negara kita).

Kemudian ke Koge Museet yang merupakan muzium berkonsepkan kapal Viking yang mempamerkan data serta objek-objek yang diperolehi sewaktu sebuah kapal karam di situ.

Petangnya ke Malmo Konsthall (ruang seni kontemporari) yang sedang menjalankan pameran ‘Electrohype’ sebuah kolektif seni yang memperjuangkan seni elektronik dan kinetik. Dapatlah aku lihat karya-karya yang dihasil dengan kehebatan teknologi sains dan fizik. Setitik tompok hitam di dinding yang bertukar-tukar dari menjadi cecair kepada dakwat kering sungguh menguja. Jika seluruh dinding boleh dijadikan begitu, tentu lebih mengerikan.


28 November 2008 – Hari ini aku ke pameran ‘Bodies’, sebuah pameran sains yang merobek lapisan demi lapisan anatomi manusia. Puluhan mayat disiang-siang untuk menampilkan urat saraf, tulang temulang dan segala organ dalaman , hingga pada satu tahap kelihatan seperti objek seni yang memukau. Aku cukup terpana dengan bentuk persembahan pameran ini yang kelihatan begitu artistik dan mengingatkan tentang karya-karya instalasi formedalhyde Damien Hirst. Bayangkan badan manusia yang dibelah rentas instead of kuda atau lembu! Setelah menyaksikan Bodies, aku telah berjumpa artist paling super iaitu Tuhan yang maha esa.. the greatest creator of all!

Petang, aku bertemu kurator independen Tone Olaf Nielsen dan menemuramah beliau untuk kajian aku. Tone seorang Danish yang banyak mengetangahkan isu-isu racism dan migran dalam projek-projek kuratorialnya.

Malam ini aku rasa sungguh underground sekali. Haha! Amir telah membawaku ke sebuah festival kecil di sebuah ruang alternatif. Dapatlah menyaksikan Ole Lilelund, seniman underground yang pernah bersajak di YKP beberapa tahun lalu. Bacaan beliau diiringi bunyian yang dihasil DJ serta pancaran imej di skrin besar. (seperti Electroprimitive lah!). Di celah interbiu santai dan gulungan dedaun, Ole begitu optimis untuk ke Ipoh lagi untuk berkolaborasi dengan Kamal Sabran yang begitu disanjungnya serta untuk membuat sesi dialog di YKP sekitar Mac nanti. (siap kamu Kamal!)



29 November 2008 – bersantai-santai di rumah Amir sebelum bergerak ke lapangan terbang. Rasa sedih pula sewaktu mendodoi si kecil Malika tidur. Sempat juga aku menghembus doa ke ubunnya semoga membesar jadi orang yang berguna. InsyaAllah.

30 November 2008 – Sampai di KLIA dan begitu bengang kerana beg lambat keluar. Nasib baik bas 4.30 yang terus ke Ipoh sanggup menanti 15 minit di Level 1. Sampai di Ipoh 3 jam kemudian dengan selamat dan terus berkarya di dapur. Tak sangka dia orang rindu masakan aku. Hahaa…

1 Disember 2008 – Aku jetlag..bangkit jam 3 petang..badan dan konfius..dari suasana sejuk macam ais di sana tiba-tiba hangat pijor di sini..tapi aku puashati kerana segala bahan yang aku cari telah pun aku jumpa di sana. Terlalu banyak rakaman dibuat. Jadi aku harus susun balik segala data yang ada untuk mula buat laporan. Seronok dapat mengunyah kacang-kacang bendi sambil menyedut aroma kebun mawar sufiku